Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ: 30 λεπτά άσκησης αρκούν σε υπέρβαρα άτομα για χάσουν κιλά

Τριάντα λεπτά προπόνησης σε καθημερινή βάση είναι αρκετά στους υπέρβαρους ενήλικες για να χάσουν το βάρος που θα έχαναν με ασκήσεις μίας ώρας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αmerican Journal of Physiology δείχνει πως 30 λεπτά άσκησης λειτουργούν για τα υπέρβαρα άτομα σαν γυμναστική μίας ώρας, βοηθώντας τα να χάσουν βάρος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μέτρια παχύσαρκοι άνδρες που ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από 8 κιλά σε τρεις μήνες σε σύγκριση με το μέσο όρο απώλειας που ήταν τα 6 κιλά στους άνδρες που ασκούνταν για 60 λεπτά. Η συνολική απώλεια μάζας σώματος ήταν η ίδια και για τις δύο ομάδες ατόμων, σχεδόν 9 κιλά.  Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι πως οι συμμετέχοντες βρήκαν τα 30 λεπτά άσκησης αρκετά εύκολα για την περίπτωσή τους κι έτσι γυμνάστηκαν με πολύ μεγάλη διάθεση και επιθυμία για επιπλέον σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Mads Rosenkilde, διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 60 μέτρια παχύσαρκους άνδρες που ήθελαν να χάσουν βάρος. Οι άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε μια μικρή και σε μια μεγάλη ομάδα αεροβικής άσκησης.
Η μεγάλη ομάδα έλαβε εντολή να ασκηθεί αρκετά σκληρά για να ιδρώσει τόσο, όσο θα ίδρωνε μετά από τρέξιμο ή ποδηλασία, για 60 λεπτά την ημέρα. Η μικρότερη ομάδα έπρεπε να ιδρώσει μόνο για 30 λεπτά την ημέρα.
Μετά από 13 εβδομάδες, η μελέτη έδειξε ότι 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, παράγουν παρόμοια ή ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα από την άσκηση που θα γίνει για μία ώρα. Οι άνδρες που γυμνάστηκαν για 30 λεπτά την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά περισσότερα από εκείνους που έκαναν άσκηση για 60 λεπτά.
Οι ερευνητές λένε ότι εκείνοι που γυμνάστηκαν για 30 λεπτά την ημέρα έκαψαν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι θα έπρεπε με βάση το πρόγραμμα άσκησης που ακολούθησαν. Αντίθετα, οι άνδρες που γυμνάστηκαν για 60 λεπτά την ημέρα έχασαν λιγότερο βάρος σώματος, σε σχέση με την ενέργεια που έπρεπε να παράγουν κατά τη διάρκεια των ασκήσεών τους. Τα επιπλέον 30 λεπτά άσκησης δεν φάνηκε να παρέχουν καμία πρόσθετη απώλεια σωματικού βάρους ή λίπους.
Περισσότερα οφέλη στο σύντομα πρόγραμμα
Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να παρέχουν πρόσθετα οφέλη απώλειας βάρους.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν επιπλέον εναπομείνασα ενέργεια μετά από μικρότερες προπονήσεις και είναι σωματικά δραστήριοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που ασκούνταν για 60 λεπτά την ημέρα έτρωγαν πιθανώς περισσότερο, για να αντισταθμίσουν την ενέργεια που έχασαν με την προπόνηση και κατά συνέπεια έχασαν τελικά λιγότερο βάρος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου